Eigen volk eerst? Of profiteren anderen?

De Kracht van Lokale politiek


Heeft de gemeente Katwijk straks nog geld voor essentiƫle voorzieningen voor de eigen inwoners?

Donderdag 12 september heeft de gemeenteraad van Katwijk een sessie georganiseerd met een hele reeks van deskundigen over de toekomst van de eerstelijnszorg in Katwijk. Het is tamelijk uniek dat de gemeenteraad niet afwacht tot het college en de ambtenaren met voorstellen komen. Deze keer gaat de Raad zelf actief de boer op om zich te laten informeren.

We krijgen begin volgend jaar te maken met serieuze en waarschijnlijk draconische bezuinigingen. Op dat moment moet je weten waar je als gemeenteraad prioriteiten wilt stellen. Ik denk dat alle politieke partijen het er wel over eens zijn dat het basale voorzieningsniveau zoveel mogelijk op peil moet blijven. En er is best wat aan de hand op het gebied van welzijn en gezondheid, ook en met name in de gemeente Katwijk. Daar wordt in het onderstaande artikeltje uit de Katwijksche Post het een en ander over gezegd. Maar pas na de sessie kunnen we er meer over zeggen. Als ik nu alles al zou weten dan zou die sessie niet nodig zijn šŸ˜‰

De sessie wordt uitgezonden via RTVKatwijk, dus u kunt (terug)kijken of de bijeenkomst gratis bijwonen op de publieke tribune.

Wie is er straks de sjaak?

Nogmaals, de sessie is een initiatief dat unaniem door de gemeenteraad wordt gesteund. Je moet eerst weten wat er aan de hand is en waar de knelpunten of verbeterpunten zitten voordat je iets kunt doen, zoals beleid ontwikkelen of geld vrijmaken voor een concreet initiatief. In wat je kunt doen, waar de prioriteiten moeten liggen en waar je hoeveel geld aan wilt besteden zullen de diverse partijen waarschijnlijk van mening verschillen. Dat gaat later blijken bij de begrotingsbehandeling, en vooral bij de daarna volgende niet kinderachtige bezuinigingsoperatie. Wie krijgt daarbij straks de klappen te verduren? Hoe krijgt dit college de gemeenteraad weer in de afstempelstand? Bij de vorige bezuinigingen waren de bibliotheek en de muziekschool de dupe maar werden er daarnaast desondanks extra ambtenaren aangesteld. Hoe zal het deze keer verlopen?

Onze politieke mening

KiesKatwijk is van mening dat raadsleden die een eed hebben gezworen om de belangen van Katwijk en zijn inwoners te dienen dat nu ook eens echt moeten gaan doen. Uiteindelijk bepaalt de gemeenteraad waar het geld naar toe gaat. Of ze nu passief met de ogen en oren dicht de voorstellen vanuit het gemeentehuis afstempelen, of dat ze in zeldzame gevallen bewust actief het beleid beĆÆnvloeden.

Wat ik daarbij vreemd vind is dat coalitiepartijen die drijven op het ā€œeigen volk sentimentā€ of die het ā€œKatwijkse Karakterā€ willen bewaren stelselmatig het geld van onze inwoners over de balk gooien, en het weggeven aan mensen of instanties buiten onze gemeente. Als je naar de uitgaven van de gemeente kijkt zie je dat zorg en welzijn van de eigen inwoners stelselmatig wordt achtergesteld. Ik zal een willekeurig voorbeeld geven. De gemeente Katwijk betaalt tonnen voor een regionale stadsverwarming, terwijl dat helemaal geen gemeentelijke kerntaak is. Het ziet er niet naar uit dat we hier ooit stadsverwarming krijgen dus wij subsidiĆ«ren Leiden. Waarom? Die gemeente heeft een probleem omdat de daar bestaande stadsverwarming van het peperdure gas moet. Waarom moeten wij daar aan meebetalen? Betaalt Leiden ook mee aan de miljoenenzeperd Valkenhorst waar voornamelijk Leidenaren komen te wonen (als het doorgaat)? Wie heeft er eigenlijk belang bij een overmatige groei van Katwijk?

Katwijkers subsidiƫren vooral niet-Katwijkers

Wethouder Spek wil met die regionale stadsverwarming de grote held uithangen. Destijds is hij gekozen omdat hij zich toen profileerde als tegenstander van stadsverwarming in de wijk Kalkoven. Ik heb het vaak over Valkenhorst, omdat dit de grootste kostenpost is met een nauwelijks voorstelbaar groot verlies van pakweg 100 miljoen voor onze inwoners. Waarom denkt u dat dit college hier geen openheid over wil geven?

De regionale stadsverwarming of het verlies op Valkenhorst zijn beide zaken van dezelfde orde. Wij gooien het geld van onze inwoners over de balk, en anderen buiten de gemeente plukken hier de vruchten van. Daar is wethouder Soetendal van het ā€œsociaal domeinā€ bijvoorbeeld de dupe van. Hij heeft een prachtig papier met goed beleid laten maken, het Actieplan Wonen, Zorg en Welzijn. De tijd zal leren of er straks geld is voor de plannen die aan alle Katwijkers ten goede zouden kunnen komen. Ik denk dat hij bij de verkeerde partij zit.

Het beroerde financiƫle beleid waarbij voortdurend geld over de balk gegooid wordt veroorzaakt dus dat onze voorzieningen op het gebied van (gezondheids)zorg, welzijn, maar bijvoorbeeld ook sport straks bij de bezuinigingen op de schopstoel komen. Waarom heeft Katwijk nog geen grote moderne sporthal terwijl we een topclub als de Grasshoppers in ons midden hebben? Die sporthal komt er niet als we ons geld in woningbouw voor expats in Valkenhorst steken. En maakt u het lijstje zelf maar af. Waar zijn de fietstunnels onder de Hoorneslaan? Waar is het park op de Kwakelwei? Waar zijn de echt betaalbare woningen? Het kan allemaal zoveel beter. En dat terwijl de lokale lasten jaar op jaar extra verhoogd worden!

De gemeenteraad kan daar als enige iets aan veranderen, maar dan moet je wel eerst het grote plaatje zien. En dat is de makke in deze gemeenteraad. Sorry collegaā€™s, iemand moet het zeggen.

Jaap Haasnoot

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com