Het Cultuurhuis, update 16 december

De Kracht van Lokale politiek


Mevrouw van Deursen (haar echtgenoot heeft destijds het boek
“In Katwijk is alles anders” gepubliceerd) is zeer begaan met wel en wee van
onze gemeente. Met name het uiterlijk en de beleving van onze unieke boulevard
wil ze graag beschermen. Ze is bang dat er op de plek waar voorheen “Riche” was
gevestigd een gebouw komt dat uit de toon springt en dat het beeldbepalende
Hotel Noordzee zou kunnen wegdrukken. 
Daarom heeft ze haar eigen (schets)ontwerp
gemaakt voor een Cultuurhuis.
Een cultuurhuis op deze locatie is prima in haar visie mits
het gebouw niet hoger wordt dan het naast Riche gelegen appartementengebouw op
boulevard 76-78. Een vierde verdieping op het Cultuurhuis is aldus een no go
voor mevrouw van Deursen, vanwege het architectonische overwicht van Hotel
Noordzee met de beeldbepalende zonnegevel naar het zuiden. Mevrouw van Deursen
wil ook de rooilijnen niet opschuiven. Dat is logisch in haar visie omdat ze
zoveel mogelijk ruimte om Hotel Noordzee wil behouden. Ook de Princestraat wil
ze graag zo open mogelijk houden. Dit heeft tot gevolg dat er in het
cultuurhuis geen ruimte meer is voor een theaterzaaltje. Dat theatertje ziet ze
graag op de locatie voormalig postkantoor.
Van belang is nog dat de ingang van het Cultuurhuis gepland
is op de hoek Voorstraat-Princestraat. Hier is in het trappenhuis een glazen
gevel gepland tot aan de dakrand die zorgt voor lichtinval en die ’s avonds ook
gezelligheid moet uitstralen doordat je dan goed naar binnen kan kijken. De
tekenaar van de oorspronkelijke tekening van het “glazen huis” was trouwens ook
van mening dat het licht in dit gebouw altijd moet branden. Met andere woorden
er moet altijd iets te doen zijn in het gebouw en er moeten zoveel mogelijk
gebruikers komen. Mevrouw van Deursen is helemaal niet conservatief want in
feite zou ze de hele gevel langs de Voorstraat wel van glas willen maar ze
wijst dit af op grond van praktische overwegingen. Mensen die op de boulevard
wonen snappen dit wel (elke dag de glazenwasser).
Tenslotte wijst mevrouw van Deursen nog op een fout in de
door mij getekende plattegrond. Er bevindt zich nog open ruimte achter het pand
boulevard 76-78 die ook bebouwd kan worden en op die manier kan er hier meer
diepte komen. Tenslotte is een belangrijk detail in het schetsontwerp van
mevrouw van Deursen dat er intern op elke verdieping een glazen tussenwand is
voorzien. Dit geeft doorzicht en daglicht en is essentieel om te voorkomen dat
het binnen te donker wordt.
Het is erg leuk dat mensen met uitgesproken ideeën naar
buiten komen met hun opvattingen als ze zich uitgenodigd voelen. Ik hoop dat
dit ook bij andere mensen als trigger werkt om hun eigen varianten naar ons toe
te sturen. Wij publiceren alles en sturen het door naar de gemeente. Het mooiste
is een scan of foto van een plaatje die u naar kieskw2014@gmail.com stuurt, maar een
papieren variant kunt u ook op duinpad 10, 2225HN bezorgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com