Alarmfase 1
In de laatste raadsvergadering op 17 februari bleek dat twee voorstellen waarmee het voor de gemeente beperkte bedrag van 1,8 miljoen euro gemoeid was niet meer te betalen waren voor de gemeente. Nog meer vaste lasten voor investeringen zou de begroting uit het lood slaan. Nauwelijks twee weken na dit eerste noodsignaal dat niet is opgepikt door de goegemeente gaan de alarmbellen opnieuw rinkelen. Op 1 maart stuurde B&W een brief naar de gemeenteraad over het feit dat een investering van misschien 2 of 2,5 miljoen euro t.b.v. het Rijnpark niet haalbaar is. Dat maakt opnieuw duidelijk dat wij helaas gelijk hebben. Deze coalitie heeft met steun van sommige oppositiepartijen de gemeente naar de rand van de afgrond geleid. Als we geen geld meer hebben voor het Rijnpark dan hebben we dus nergens meer geld voor. In ieder geval niet voor nieuwe zaken of voor de zich ongetwijfeld straks aandienende “tegenvallers”. Voor ons is dat alarmfase 1 maar de rest van de gemeenteraad kijkt nog steeds weg of snapt niet wat er aan de hand is.
Wethouder heeft er een potje van gemaakt
KiesKatwijk heeft als enige partij in de gemeenteraad vroegtijdig de alarmbel geluid over de financiële situatie van de gemeente Katwijk. Het werd ons kwalijk genomen dat we destijds gemeld hebben dat Katwijk in wezen technisch gezien failliet is. Andere partijen zitten tot op de dag van vandaag nog in de ontkenningsfase of hebben geen benul van hoe de vlag er bij hangt. Maar de feiten liegen niet. Katwijk heeft geen vet meer op de botten. De reservepot is zo goed als leeg. Er zit nu nog maar ongeveer 3 miljoen euro in die vrij besteedbaar is. Je zou dan denken dat de verantwoordelijke wethouder van financiën Adger van Helden (CDA), die tevens verantwoordelijk is voor het DSV debacle waaraan de gemeente eerder bijna ten onder ging, zich enigszins bescheiden zou opstellen. Niets is minder waar, en alle partijen die denken voor een baantje afhankelijk te zijn van het CDA hebben we ook nog niet gehoord. De feiten zijn dat Katwijk financieel aan de grond zit doordat deze coalitie zijn prioriteiten niet op orde heeft.
Inwoners zijn de dupe
De investering voor de aankoop van de Kwakelwei is hooguit 1,5% van de jaaromzet van de gemeente (175 miljoen euro). Als die investering niet meer gedaan kan worden zitten we als gemeente in een beklagenswaardige positie. Dan zijn we vergelijkbaar met een arm gezin dat de kapotte wasmachine niet meer kan vervangen. U kunt zich de vraag stellen wat we dan nog meer aan noodzakelijke investeringen niet meer kunnen doen straks. Daar hebben wij wel een lijstje van en daarom zijn we ook zo bezorgd. We kunnen dan geen scholen meer bouwen of voetbalvelden aanleggen of vernieuwen. Bovendien weten we nu ook dat onze voorspelling dat de lokale belastingen naar het hoogst mogelijk niveau gaan inmiddels een zekerheid is geworden. Alle inwoners worden hier dus de dupe van.
KiesKatwijk heeft een herstelplan
Vanuit onze visie dat we als gemeente en dus ook als inwoners inmiddels in een beklagenswaardige positie verkeren hebben wij als enige partij een reddings- of herstelplan in ons programma opgenomen. Bezuinigingen zijn op dit moment onontkoombaar geworden. Wij willen bezuinigen op de personeelsformatie op het gemeentehuis. We hebben daarbij eerder de orde van grootte van 50 Fte aangegeven. Dat moet niet met de botte bijl gebeuren maar het is in onze ogen onontkoombaar. De gemeente moet zich terugtrekken op zijn kerntaken en we stoten dus allerlei hobbyprojecten zoals ‘Hoornes Aardgasvrij’ af. Verder wil KiesKatwijk de realisatie van Valkenhorst op een andere leest schoeien zodat we daar zwarte cijfers schrijven als gemeente. Dat scheelt iets van 120 miljoen euro de komende jaren. Ook dat is noodzakelijk omdat Katwijk anders ten onder gaat aan deze gebiedsontwikkeling. Ons plan levert ook nog eens 1235 extra betaalbare woningen op.
De juiste mensen en de juiste visie
KiesKatwijk heeft de mensen achter de hand die dit herstelprogramma kunnen uitvoeren. De coalitiepartijen hebben slechts de mensen in de aanbieding die de problemen zelf veroorzaakt hebben. Aan u de keuze aan wie u het vertrouwen geeft. Op 16 maart kan de kiezer deze keer echt het verschil maken.