Seniorenhuisvesting moet meer aandacht krijgen in Katwijk

De Kracht van Lokale politiek

KiesKatwijk heeft het initiatief genomen om op 21 september 2017 een
hoorzitting te laten organiseren door de Katwijkse gemeenteraad over
seniorenhuisvesting. Dit is een onderwerp waarmee iedereen, direct of
indirect, in zijn leven geconfronteerd gaat worden. Er liggen hier voor
de gemeente Katwijk en bijvoorbeeld ook voor Dunavie grote uitdagingen. Wij komen daar
later op terug maar hier alvast een link naar een filmpje om te laten zien waarover
het gaat:

http://gezondheid.eenvandaag.nl/standalone-player/113413

Toekomstgericht denken is noodzaak

Alleen al in de Hoornes staat een hele verzameling oude flats zonder lift. Denk eens na waar de huidige bewoners mee te maken krijgen als ze straks zo oud zijn dat ze bijvoorbeeld aan een scootmobiel moeten en de trappen niet meer goed op- en afkomen. Daar moeten die bewoners zelf over nadenken, maar ook de gemeentepolitiek en de woningbouwcorporatie moeten er tijdig op inspelen. Realiseren van huisvesting vergt meestal doorlooptijden van een groot aantal jaren en tussen de droom en de daad zit een stuwmeer van bureaucratische en financiële barrières.

Er komt beweging

De opgave om wijken en woningen meer toekomstbestendig en ook duurzamer qua energieverbruik te maken speelt natuurlijk ook buiten Katwijk op dezelfde manier. Daar kunnen we van leren. Elders zijn al concepten bedacht die we hier goed zouden kunnen toepassen.

Een ontwerp van architecte Francine Houben voor Sittard-Geleen

Staatssecretaris
Van Rijn heeft vanmiddag de winnaars bekend gemaakt van de eerste ronde van WHO
CARES, de ontwerpprijsvraag voor nieuwe vormen van wonen en zorg. De jury,
onder voorzitterschap van Rijksbouwmeester Floris Alkemade, selecteerde vijf
teams voor vier locaties in Almere, Groningen, Rotterdam en Sittard-Geleen. Deze
twintig multidisciplinaire teams, die onder andere bestaan uit ontwerpers en zorgprofessionals,
krijgen tot september 2017 de tijd om hun ideeën verder uit te werken. De
winnaars van de prijsvraag worden eind oktober bekend gemaakt tijdens de Dutch
Design Week in Eindhoven. Lees er hier meer over: LINK naar website

Woningbouw, wijkinrichting en voorzieningen

Het probleem is dat het verzorgingshuis destijds is afgeschaft maar dat er niets voor in de plaats gekomen is behalve het mantra “iedereen wil langer thuis blijven wonen”. Maar dan moet dat wel mogelijk gemaakt wonen door toekomstbestendige huisvesting en een goede inrichting van de wijken en voldoende voorzieningen in die wijken. De gemeente heeft met een flutonderzoekje vastgesteld dat er geen gemeenschapshuis in de Hoornes nodig zou zijn. KiesKatwijk denkt dat we toekomstgericht moeten denken en dat we in het kader van de vergrijzing daar wel degelijk ruimte nodig hebben. Dat kan bijvoorbeeld door in samenwerking met de wijkvereniging Hoornes-Rijnsoever iets op poten te zetten. En zo moet er ook naar andere wijken worden gekeken.

Het gaat dus om de inrichting van wijken, de aanwezigheid van voorzieningen maar vooral ook om passende huisvesting voor alle doelgroepen. Jongerenhuisvesting is trouwens in dat verband een witte vlek in Katwijk. Behalve dan als het arbeidsmigranten betreft. Wij vinden die eenzijdige belangstelling een schande. Maar op dat onderwerp komen we een andere keer terug.

Wake up call van KiesKatwijk

KiesKatwijk wil dat er op korte termijn meer aandacht komt voor vormen van groepswonen die nu nog onbekend zijn in Katwijk. Bijvoorbeeld in de vorm van een hofje. Maar ook in de vorm van een soort “studentenhuis voor ouderen”. Om die reden hebben we het initiatief genomen voor de hoorzitting op 21 september. Zet die datum alvast in uw agenda, iedereen is welkom !

Er is inmiddels o.l.v. Clara van Rijn ook een burgerinitiatief gestart
dat mensen bij elkaar wil brengen om dit soort vormen van groepswonen te gaan stimuleren in Katwijk. Meld je hier aan
voor meer informatie: samenoudzijnkatwijk@gmail.com

 

3 reacties

  1. AOBK schreef:

    Het is een goede zaak dat de politiek in zijn algemeenheid aandacht besteedt aan de steeds grotere groep ouderen, het is niet alleen een goede zaak het is een must want zij zijn ook mede veroorzaker. Het is ook een goede zaak dat de ouderen zelf hun visie weergeven zoals in de filmpjes is te zien maar wat ik hier wel mis zijn de ideeën van de zorgverleners en dan met name de voormalige zorgverleners uit het veld. Ook zij zijn de dupe geworden van de bezuiningsdrift, en van het achter elkaar lopen, van de politiek. Zij raakten niet alleen hun baan kwijt maar daarmee is ook ontzettend veel know how verloren gegaan, kennis die we juist nu ook heel goed kunnen gebruiken. Het is goed te leren van de geschiedenis de hofjes zijn er niet voor niets gekomen maar waarom zijn deze verdwenen terwijl ze zo goed waren?
    Hoe lang is het terug dat woningbouwverenigingen bestuurd werden door vrijwilligers, ging dit toen zo fout en zijn de huidige managers zoveel beter of wrikt zich juist hier de schoen?
    ALgemene Ouderen Bond Katwijk

  2. Kies Katwijk schreef:

    Bedankt mensen van de AOBK voor uw reactie. We moeten leren van het verleden en vooral goed vooruit kijken want er komt een enorme vergrijzing aan. De (woon- en zorg-)voorzieningen moeten in dat licht bezien echt beter. Regeren is vooruitzien, dus nu aanpakken om nog meer problemen straks te voorkomen. De hoorzitting op 21 september kan de start van iets moois worden. Ik roep u en uw leden op om daar te komen inspreken en tevens om daar goede ideeën op te komen doen. In het algemeen is het zo dat dingen sneller gaan als de belanghebbenden een beetje druk ontwikkelen richting de politiek. Dus doe mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com