Teken uw eigen Cultuurhuis

De Kracht van Lokale politiek

Teken uw eigen Cultuurhuis


De nieuwe politieke
partij KiesKatwijk heeft met enig afgrijzen kennis genomen van de plannen van
het college van B&W voor een Cultuurhuis op het Andreasplein. Ook het CDA
was blijkbaar voor het blok gezet door de eigen bestuurders want ze durfden er
geen standpunt over in te nemen. Men moest kiezen tussen twee kwaden, of de
eigen bewindslieden afvallen of aan de andere kant de complete bevolking voor
het hoofd stoten. Men heeft het Masterplan Katwijk aan Zee toen maar
vroegtijdig in de inspraak gegooid zodat men de handen vrij kon houden. Anna
Marie van der Plas van onze voorbereidingsgroep heeft bij de eerste behandeling
in de gemeenteraad reeds via de inspraakmogelijkheid het plan geopperd om het Cultuurhuis
niet op het Andreasplein maar op de locatie Voorstraat-west te bouwen. Waarom
de knappe koppen op het gemeentehuis dat zelf niet bedacht hebben is een
raadsel. Of eigenlijk denken we wel te weten waarom er voor het Andreasplein is
gekozen. Maar daar komen we graag op een later moment op terug.


Waar het op dit
moment om gaat is om de plannen voor de hoek Voorstraat-Princestraat nader uit te
werken. Als de kiezers straks een kans willen geven aan KiesKatwijk dan gaan we echt
serieus aan burgerparticipatie doen. Nu alvast een voorproefje. Hierboven ziet
u een tekening van onze opzet die nog nadere invulling vergt. Zet uw fantasie
eens aan het werk en maak de tekening af of lever zelf een nieuwe tekening in.
Wij verzamelen ze en zullen ze vervolgens aan het gemeentebestuur aanbieden.
Als we genoeg mooi spul binnen krijgen gaan we een deskundige jury in het leven
roepen en roepen we een winnaar uit. Een knap gemeentebestuur dat zo’n
wereldidee dan vervolgens naast zich neer legt ! Inwoners van Katwijk die een
eigen schets maken voor het Cultuurhuis op deze plek kunnen hun tekening inzenden
naar het volgende e-mailadres: kieskw2014@gmail.com


Een belangrijk
punt is dat de rooilijn zowel aan de kant van de Voorstraat als aan de kant van
de Princestraat met drie tot vijf meter kan worden opgeschoven. Laten we
voorlopig afspreken dat we aansturen op een oppervlakte exclusief Riche van
ongeveer 875 m2. Hierdoor is een beter geproportioneerd gebouw
mogelijk als in de voorstelling van de massastudie die de gemeente heeft
gemaakt. Wellicht kan de geplande zaal in de kelder worden aangebracht en wat
de hoogte betreft lijkt het me logisch om niet hoger te gaan dan het aan de
overkant gelegen Hotel Noordzee. De Voorstraat kan versmald worden doordat de
gehele Princestraat autovrij wordt gemaakt en er uitsluitend een smalle uitrit
nodig is voor laad- en losverkeer.


Update 12 december 2013
Inmiddels is er via Facebook door de schrijver/columnist
Johan Houwaard (Katwijksche Post) een idee aangeleverd. Hij stelt voor om van het gebied
tussen Hotel Noordzee en het toekomstige Cultuurhuis een overdekte passage te
maken. Persoonlijk vind ik dit een superidee. Dit maakt het ook mogelijk om de
gevel van het Cultuurhuis aan de Voorstraatzijde flink naar voren te
verplaatsen. We zijn een tochtgat kwijt en een mooiere trekker en icoon voor
het centrum kan ik me niet voorstellen. Mits we natuurlijk de architectonische vormgeving
niet overlaten aan de handlanger van een of andere projectontwikkelaar.
Hieronder zie je twee foto’s van de bekende Passage te Den
Haag:

Wilt u meer
informatie klik dan bovenin de blog op de link “Alternatief plan Cultuurhuis”.

 

Jaap Haasnoot 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *