Cultuurcentrum: The Next CusterF*ck?

De Kracht van Lokale politiek

Kiezen voor renovatie oude panden geen goed idee

Als systeembeheerder komt de titel van deze blog vaak voorbij: Clusterfuck: een complexe en volkomen ongeordende en slecht beheerde situatie: een warboel. In ICT termen: een opeenstapeling van verkeerde acties waardoor verschillende systemen niet of onjuist functioneren.

Cultuurcentrum

Deze term past prima als we praten over een nieuw Cultuurcentrum in Katwijk. Al vele jaren spreken we over locaties voor de nieuwe Bibliotheek. Recent verscheen daarover nog een interessant artikel in het Leidsch Dagblad onder de titel “Gemiste kansen“. Sinds 2018 moet de toekomstige locatie voor een nieuwe bibliotheek gedeeld worden met K&O en de muziekschool. Ze hebben bedacht dat die instellingen dan ook maar meteen moeten fuseren. Dit maakt de situatie al complexer dan dat deze al was voor 2018. Maar de fusie tussen bibliotheek en muziekschool is echt een heel slecht plan. Samenwerken kan prima zonder fuseren. De muziekschool is er met de haren bij getrokken omdat er destijds in de geplande locatie Noordzeepassage teveel ruimte zat. Vele locaties zijn in de loop der jaren onderzocht. De een na de ander werd afgeschoten. Na het falen van de laatste locatie Noordzeepassage is nu De Burgt en het Emmaplein in zicht gekomen. Maar zijn we niet op weg naar de grootste Clusterfuck van de gemeente Katwijk in enkele decenia? Ik vrees het ergste. Waarom denk ik hier zo over?

Parkeren

in 2020 kregen de ondernemers in de Burgt te horen dat ze binnenkort op zoek moeten naar een nieuwe locatie. De gemeente wil graag De Burgt gaan gebruiken voor de bibliotheek. Ondernemers boos, werden vaak niet begrepen en kregen geen antwoorden op “per wanneer”. in 2022 werd duidelijk dat de bibliotheek bij de locatie in Rijnsburg mogelijk niet haalbaar is omdat het aantal parkeerplaatsen niet voldoende is.

Er kwam een onderzoek met de vraag of er aldaar voldoende parkeerplaatsen zijn. De resultaten van dit onderzoek zijn nog steeds niet bekend bij de gemeenteraad. De locatie Emmaplein en De Burgt zijn echter onlosmakelijk van elkaar verbonden. Zonder het 1 geen ander. Of parkeren haalbaar is, is nog maar de vraag. Maar we gaan wel alvast beslissen dat we het Emmaplein gaan aankopen. Een ondernemer die op zoek is naar een nieuwe locatie zou dan toch nog even twee keer achter zijn oren krabben. Zonder De Burgt geen Emmaplein en andersom. Moeten we alvast een locatie aankopen voordat duidelijk is dat de problemen op de andere locatie zijn opgelost? En wat als de boodschap is dat het niet kan? Dan zit de gemeente met winkelpanden die geen bestemming hebben….

Emmaplein en VvE

Het hele Emmaplein heeft hetzelfde probleem als dat van de Noordzeepassage: Geluid, bewoners en alleen betaald parkeren. De VvE heeft bij de Noordzeepassage uiteindelijk de stekker uit het plan getrokken toen bleek dat mogelijke geluidsoverlast niet kon worden weggenomen. De Box in Box constructie zou niet geheel geluidsdicht kunnen worden gemaakt. Wat doen we bij het Emmaplein? Precies hetzelfde. Een Box in Box constructie. Volgens de wethouder is het nu anders. We hebben nu maar te maken met 1 VvE i.p.v. meerdere. Mijn inziens is daar principieel geen verschil. Een stem tegen is ook bij dit plan een mokerslag die het project in elkaar laat storten. En wat gaan we dan doen? De wethouder wil de stekker hoe dan ook niet uit het plan trekken. Dat hoeft mijn inziens ook niet want dat zullen de VvE, resultaten van het parkeren bij De Burgt of de financiële bijsluiter uiteindelijk wel doen.

Financien en conclusie.

De gemeente heeft eerder 11 miljoen beschikbaar gesteld. Voor het Emmaplein moet ruim 2,6 miljoen op tafel worden gelegd om de panden aan te kopen. Dan heb je een lege ruimte die nog helemaal klaar moet worden gemaakt. Sterker nog: Er moet een kelder bijkomen. Iedereen weet, ga je de grond in dan zal je je portemonnee moeten trekken. Het pand moet geluidsdicht, een kelder krijgen, aangekleed worden, nieuwe installaties moeten worden geplaatst en ga zo maar even door. Renoveren van oude panden (die voor een ander doel zijn ontworpen) is per definitie duurder en complexer dan nieuwbouw, en meestal krijg je dan nog steeds minder functionaliteit dan bij nieuwbouw. Dan nog De Burgt, ook daar moeten veel zaken worden aangepast. Zalen moeten worden aangekleed. De locatie zal gereed moeten worden gemaakt voor de administratie en de samenvoeging van K&O als de muziekschool. Ik kan u op een presenteerblaadje tonen dat de 11 miljoen bij lange na niet afdoende zal zijn en er vanuit verschillende potjes toch miljoenen bij moeten. Geld dat we niet hebben…

Terug bij af?

Laten we voorop stellen: Een Cultuurcentrum is hard nodig. Het plafond van de bibliotheek op de Schelpendam komt naar beneden. De lift is niet meer te repareren en de CV ketel is al jaren aan vervanging toe. Een mooi Cultuurhuis is goed voor Katwijk.. Maar ik vrees dat we ook ditmaal gaan vastlopen en we straks opnieuw weer terug bij af zijn. Als we destijds hadden gekozen voor een gecombineerde Bieb en Basisschool langs het Marktplein dan zouden we nu minder en minder dure problemen hebben.

Gijsbert Schrijvers

Één reactie

  1. Wim Van der gugten schreef:

    Een immer dwalende en schade veroorzakende incapabele verzameling van beleidsmakers .
    Mijn goed verhuurbare panden daar op de hoek verplicht 20 jaar leeg vanwege parkeerplaats te kort .
    Op het zelfde moment een niet verhuurbaar pand ( gemeentehuis moest voor miljoenen verbouwd worden ) wel verhuren .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com