In Katwijk gaan we het evenementenbeleid actualiseren. KiesKatwijk ziet de urgentie daarvan niet als er al jaren meelijwekkend geklaagd wordt over werkdruk op het gemeentehuis. Ik heb nog niets gehoord van de hoogste leiding om er ook iets aan te gaan doen. Misschien wat minder beleidsproductie is mijn suggestie, en dan ligt hier een kans zou ik denken.
Moet een evenement er echt voor zorgen dat er meer brood verkocht wordt? Als we zo nodig de economische dimensie bij het evenementenbeleid willen betrekken dan zou ik niet alleen kijken naar de opbrengsten die ten goede komen aan neringdoenden. Dan moet je ook de maatschappelijke en andere kosten meenemen van toerisme voor de eigen gemeenschap. En dan heb ik het met name over evenementen die er op gericht zijn om mensen van buiten de gemeentegrenzen te entertainen.
Verder zou ik graag zien dat de term “familiebadplaats” nu eens helder wordt gedefinieerd. Ik heb geen idee wat dat is. Is dat patat en kibbeling en een reuzenrad? Of is dat het buiten de deur houden van seks, drugs en rock & roll? Dat laatste zal het niet zijn want evenementen gaan hier vaak over alcoholconsumptie en coverbandjes. Niks mis mee natuurlijk, maar wel een beetje eenzijdig.
En zijn Rijnsburg, Valkenburg en Kattuk-Binnen dan ook familiebadplaatsen? Moeten we de inwoners van die dorpsdelen ook besmetten met het fictieve Katwijk-DNA? En zo ja, hebben die mensen daar wel zin in? Allemaal interessante vragen die in de startnotitie blijkbaar niet als vraagpunten zijn gedetecteerd.
Als het college daadwerkelijk integraal wil kijken dan hoop ik dat het aspect “diversiteit” op allerlei manieren terug gaat komen in het nieuwe beleid. Ik hoop ook dat we bij economie wat breder kijken dan de omzet die gemaakt kan worden in het winkelcentrum Zeezijde. De combinatie van dit project met het project “Winkelcentra van de toekomst” maakt KiesKatwijk niet bij voorbaat optimistisch.
En kijk ook uit met het opnieuw verder uitbouwen van bureaucratie, regelgeving en formulieren. Doe ook een stukje zelfonderzoek. Er komen sinds jaar en dag veel teveel klachten binnen over de bejegening van instanties en verenigingen die te maken hebben met de dienstverlening van de gemeente. Ik denk dat dit negatieve aspect zo snel mogelijk verwijderd moet worden uit het gemeentehuis-DNA, zoals dat nog steeds ervaren wordt door mensen die afhankelijk zijn van de gemeente voor vergunningen en subsidies e.d.. Neem als richtlijn op dat nieuw beleid het organiseren van evenementen makkelijker moet maken i.p.v. moeilijker.
Participatiebeleid is een onderwerp waarvan ik geweigerd heb om er tijd aan te besteden, omdat ik niet in lucht verplaatsen geloof. Dat blijkt een juiste beslissing te zijn geweest als ik de analyse bekijk die de griffie gemaakt heeft. Het papieren beleid wordt eenvoudigweg niet uitgevoerd. Dat is treurig maar wel geheel conform mijn verwachting. Participatie is een kwestie van houding en gedrag en niet van reglementen.
Jaap Haasnoot