KiesKatwijk boekt succes met straatnamen verzetsstrijders Valkenhorst

De Kracht van Lokale politiek

KiesKatwijk heeft samen met Gemeentebelangen en de SGP een motie opgesteld om de rijke geschiedenis van Valkenburg terug te laten komen in de straatnamen van het nieuwe Valkenhorst. De motie werd unaniem aangenomen en meerdere partijen hebben de motie mede-ingediend. Een mooi resultaat van de vernieuwde partij waarbij samenwerking hoog op het partijprogramma staat. 

3 belangrijke aspecten

KiesKatwijk heeft in de motie het college gevraagd om goed te kijken naar de belangrijke gebeurtenissen op voormalig vliegkamp Valkenburg. De geschiedenis gaat terug naar onder andere de Romeinse invloeden zoals de Romeinse Limes. 

Daarnaast heeft het gebied een grote rol gespeeld in de slag om het vliegkamp in 1940 tijdens de Tweede Wereldoorlog.  Daarbij kwamen toen tientallen inwoners van Valkenburg en beroepsmilitairen en reservemilitairen aan Nederlands en Duitse kant om. Na deze slag om het vliegkamp kwamen een aantal Valkenburgers in verzet. 

Tijdens de Koude oorlog heeft het vliegkamp ook een grote rol gespeeld. Vanaf het vliegkamp vertrokken de bemanningen van de Bréguet Atlantiques, de Neptunes en de Orions om vijandelijke onderzeeboten te spotten in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan. Daarom moet er ook een buurt komen met straatnamen, vernoemd naar deze toestellen. Ook valt te denken aan de namen van de commandanten van het vliegkamp, vliegvelden op Ijsland en Groenland waar verkenningstoestellen en bemanningen tijdens de missies waren gestationeerd.

Breder verzoek aan het college

De raad heeft het college verzocht om deze geschiedenis in het toekomstige Valkenhorst tot uitdrukking te laten komen in kunst, herdenkingsteken en straatnamen. Hiervoor wordt het college verzocht om met de straatnamencommissie en de gemeentelijke kunstcommissie in gesprek te gaan over eventuele herdenkingstekens en kunstuitingen van deze perioden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com