Top of Flop? Geen Cultuurcentrum maar uitleenpunt in Katwijk aan Zee

De Kracht van Lokale politiek

Gesneuvelde bibliotheekplan Noordzeepassage wordt nu 50 meter verderop herhaald.

Als je als gemeentebestuur 3,5 miljoen euro gaat uitgeven als eerste stap voor nog veel meer miljoenen dan moet je goed weten waaraan je begint. Dan moet je niet met dommige clichés komen als “zonder risico’s kun je niet besturen”. Dan moet je ook niet zonder enige onderbouwing met de kreet komen dat het hier gecalculeerde risico’s omvat als je alleen wat vage plannen hebt gezien en een lijstje getallen waarvan het onduidelijk is waarop ze zijn gebaseerd. We hebben het hier over een grote zak geld die het gemeentebestuur (met als uitzondering KiesKatwijk en de VVD) wil gaan uitgeven voor de bibliotheek.

Roeptoeteren dat de bibliotheek zo’n hoogstaande bestemming is voor het belastinggeld is ook geen voldoende onderbouwing om gevaarlijke risico’s aan te gaan of om akkoord te gaan met suboptimale oplossingen voor veel te veel geld.

Voor het zeedorp betekenen de peperdure plannen dat we van een bibliotheek met een prettig en bruikbaar zaaltje aan de Schelpendam naar een uitleenpunt in het winkelcentrum Zeezijde gaan. Daar kun je nog niet eens je fiets kwijt, en voor je auto moet je betalen en een stukje wandelen. Dat is natuurlijk goed voor de exploitatie van de gemeentelijke garage, dus er zijn ook lichtpunten. Alhoewel deze garage bij mooi weer vol staat bedenk ik nu. Maar goed, dan lezen de mensen die slecht ter been zijn maar niet in de zomer zal de wethouder gedacht hebben.

Dat we afstappen van het uitgangspunt om alle centrumvoorzieningen in Katwijk aan Zee te lokaliseren wil niemand horen. Een gemeente die zijn eigen beleid met voeten treedt en daar ook nog een beetje geheimzinnig over doet is een schandalige zaak. Maar goed de wethouder van DURF, die in een vorig leven tegen nieuwbouw in het winkelcentrum Zeezijde was, wil nu de geschiedenis ingaan als grote bibliotheekheld door enkele tientallen meters verderop het oude plan Noordzeepassage gewoon te herhalen. Weinig creatief zou je kunnen zeggen als je vriendelijk wilt blijven.

Je kunt er nog wel meer over zeggen. En dat heb ik gedaan in een radio-uitzending van RTVKatwijk:

Jaap Haasnoot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com