Verkiezingen en hokjesdenken

De Kracht van Lokale politiek

Katwijkers worden gediscrimineerd

Zwak bestuur

De lijst van schandalen, crises en rampdossiers die veroorzaakt of verergerd zijn door zwak bestuurlijk gedrag binnen de overheid is nogal lang. Dat is niet alleen in Katwijk zo. De Rijksoverheid is de afgelopen decennia echt vanuit een verkeerde mindset bestuurd. Nog deze week hoorden wij Mark Rutte oreren dat ‘Aardgasgate’ niet over hem moest gaan. En dus deed hij er met deze smoes het zwijgen toe toen het vernietigende rapport van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen op tafel kwam. Wat een gebrek aan karakter en staatsmanschap!

De proteststemmer

Ik denk dat de resultaten van het ondermaatse bestuurlijke gedrag rechtstreeks verantwoordelijk zijn voor het in het zadel helpen van partijen die de kiezer beloven om zand in de bestuurlijke motor te strooien. Zo is Durf in Katwijk aan zijn grote overwinning gekomen. De inwoners willen eenvoudigweg wraak nemen op de dames en heren die op het pluche bivakkeren. Ook BBB zit op deze koers. Het probleem is dat het allemaal niks gaat oplossen en dat de kiezers gewoon nieuwe bezems in het zadel helpen die nog minder schoon vegen dan de oude. De politiek is natuurlijk ook een banenmachine en dat trekt allerlei mensen die te weinig competenties hebben en teveel ambitie.

Dreigbrief

Die neiging tot het terugbetalen met gelijke munt richting de politiek zie ik ook in deze verkiezingstijd. Ondergetekende mocht als Statenlid deze week al een dreigbrief ontvangen van een belangengroep die per omgaande wilde horen wat het standpunt van mijn provinciale partij GOUD Zuid-Holland was betreffende het behoud van een of ander landweggetje in het landelijk gebied. Dat standpunt zou ter kennis gebracht worden van de dorpsgenoten zodat die hun stemgedrag hierop zouden kunnen aanpassen.

Mesjogge

De week daarvoor moest ik mijn seksuele voorkeur doorgeven aan een actiegroep, want diens achterban wilden graag op gelijkgezinden stemmen. Is er dan verschil tussen homo en hetero stikstofbeleid in de provincie? En ja, ook de Vegan beweging meldde zich met hetzelfde verzoek. Je bent wat je eet is blijkbaar de gedachte. En zelfs het KiesKompas verzocht mij recent om een vragenlijst in te vullen zodat ze een psychologisch profiel van ondergetekende konden publiceren. Mensen stemmen blijkbaar graag op iemand die op henzelf lijkt. Het KiesKompas heeft daar een commercieel neusje voor en wilde hier graag op inspelen. Zijn we stapelgek geworden in Nederland? Gaan we vooroordelen, discriminatie en hokjesdenken op deze manier salonfähig maken?

Erfgoed

Ook het Erfgoedhuis Zuid-Holland ging raar doen. Ze hebben de verkiezingsprogramma’s door gestruind om te zien of daar b.v. wel iets over archeologie in stond. Als dat niet zo was kreeg je een rode kaart in een overzicht op hun website. Is dat wraak voor bezuinigingen? Of probeert men via de kiezer subsidieverhoging binnen te slepen? Marketing van de afdeling propaganda zet ook hier de toon! Kwalijke praktijken natuurlijk want waar het werkelijk om draait is het politieke gedrag van partijen. Politieke programma’s zijn in onze ogen geen boodschappenlijstjes of reclamefolders. GOUD Zuid-Holland heeft een programma waarin we onze principes en beginselen op grote lijnen uitleggen aan de hand van een paar beleidsvelden. Op die manier kan de kiezer zien hoe wij tegen de wereld aankijken en wat onze onderliggende waarden en principes zijn. Dan weet je wat voor vlees je in de kuip hebt.

Mag ik u even in een hokje stoppen?

Maar er is ook minder opvallende gekkigheid. Een paar dagen geleden kreeg ik het verzoek van een dagblad om alle leeftijden van de mensen op de kandidatenlijst door te geven. Dit was mijn antwoord:

“Dat is nou grappig. Waarom is dat relevant vraag ik me dan af. Leeftijd zegt net als andere biometrische kenmerken zoals schoenmaat, haarkleur of lengte helemaal niks over competenties en kwaliteiten van een kandidaat. Bij GOUD Zuid-Holland hebben we die gegevens bewust niet vermeld omdat we niet in generaties denken of onderscheid willen maken tussen leeftijdsklassen. Het is eigenlijk totaal niet relevant of interessant. Vraag u zelf eens af waarom u dit eigenlijk wilt vermelden? Wat is de achterliggende gedachte? Is dit werkelijk relevant voor het politieke werk in de provincie? Denkt u werkelijk dat iemand van welke leeftijd dan ook vanwege die leeftijd principieel geen belangen van groepen in een andere leeftijdsklasse kan of zou willen behartigen?”

Hokjesdenken en discriminatie

Eerlijk gezegd denk ik dat het vaak zo werkt. Het hokjesdenken of het polariseren zit blijkbaar ingebakken. Daarom stemmen velen blijkbaar graag op soortgenoten, en maken mensen met een verkeerde achternaam minder kans in sollicitatieprocedures. Goud Zuid-Holland wil daar iets aan doen, net als KiesKatwijk trouwens. Leeftijdsdiscriminatie en homohaat zijn zaken die ook in Katwijk blijkbaar gewoon aan de orde van de dag zijn is onlangs weer gebleken. Daarom heeft KiesKatwijk samen met andere partijen daarover in de gemeenteraad aan de bel getrokken. Ga eens in de schoenen van die ander staan. En bedenk dan hoe dat voelt.

Elke Katwijker wordt gediscrimineerd

In wezen worden alle Kattukkers trouwens gediscrimineerd. Want waarom kregen de dure Voorschotenaren op uw kosten een Rijnlandroute in een peperdure tunnel, en moeten de Kattukkers het doen met restjes die van de beleidstafel vielen? Kijk, daarom zit ik nou in de politiek. Op 8 maart gaan we een motie indienen in de Provinciale Staten die moet leiden tot reparatie van de te kort aangelegde Rijnlandroute. Hierin stellen wij voor een Rijnlandroute fase 2 op de rit te zetten. Tot aan de grens met Noordwijk moet de Rijnlandroute-N206 geheel of gedeeltelijk ondertunneld worden doorgezet. Dat is noodzakelijk voor de leefbaarheid en nuttig voor de doorstroming van het verkeer dat nu aan het einde van de Rijnlandroute op verkeerslichten stuit. Dat zijn Belgische toestanden zeg ik met excuses naar onze zuiderburen.

Jaap Haasnoot
Statenlid GOUD Zuid-Holland (Lijst 14)

Raadslid KiesKatwijk

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com